Efterval reflektion.

Ärligt så trodde jag inte på att SD skulle komma in, men jag hade fel. Jag trodde inte heller på att de blåa skulle få majoritet (vilket de tekniskt sätt inte fick heller men ändå).

Mitt största hopp i detta val var att Wetterstrand skulle få en ministerpost men det verkar ju inte heller bli så. Men de blev det tredje största partiet och nu verkar de ändå få en framträdande roll i riksdagen så jag är ändå ganska nöjd med hur det blev, menar, det kunde ju ha varit värre. Nu fick vi en öppen högerregering istället för en låtsasvänster med sossarna.

Mycket prat idag har det varit om SD och om MP ska samarbeta med M eller inte.

SD har jag inte mycket för, de försöker verka seriösa men misslyckas gång på gång. Vad var det för fulla inavlade fotbollshuliganer till exempel på deras valvaka? Vad pinsamt det måste ha varit för Åkesson att försöka städa upp och snygga till fasaden och så gång på gång bevisar anhängarna vilken nivå det är på tankeverksamheten där.

Jag tror inte på, men jag kan vara naiv också, att SD får den makten en del tycks tro genom att de kan bli vågmästare. Borgarna tror jag vill inte riskera att tappa för mycket stöd genom att böja sig för mycket för SD som SD kanske hade velat. Menar hur mycket mer självmord som politiker kan de bli än att samarbeta med dem?  
Fast nä, de var ju inte rasister http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/article7816166.ab och deras förslag bryter inte alls mot fler av de mänskliga rättigheterna.

Men vad de skulle kunna göra är att de rör runt lite i invandringspolitiken och det tycker jag är lite bra, för det behövs att det tas tag i det där och inte att politikerna tycker att allt är så fint och bra och försöker ignorera de allt mer växande ghettona. Men jag håller inte med SD någonstans, jag tror svaret på problemet är att man lägger mer pengar på "invandrarna" och få ett fungerande system för integrering och att få in människor (inte bara invandrare för den delen) in i samhället, för att på den vägen sparar man ju in pengar från till exempel bidrag på längre sikt.

Stoppa invandringen är ju bara korkat.

Det jag däremot tycker är skrämmande med SD är att de är så konservativa som de är, de är för de "gamla" samhället med att fruar ska vara hemma i köket och homosexuellas existens ska helst förnekas. Och vi alla ska ha samma kultur, inga individuella skillnader inte, nej nej. Sånt är ju farligt.

Tänkande människor med andra ideér är farliga...
men SD bevisar att även hjärndöda kan vara skrämmande.

Om att Ohly vägrade låta sig sminkas med Åkesson har också varit mycket prat om, somliga hyllade och andra tyckte att det var otroligt barnsligt.

Alltså... Ja det var lite barnsligt. Men det var Ohly och Ohly är Ohly det är fan respekt att Ohly vägrar vara någon annan än Ohly. Och det är min enda kommentar om det.

MP har nu en unik position, de kan mycket väl vara mer av en vågmästare än vad SD kan bli, MP är visserligen i allians med S och V numer men MP är av tradition inte bunden till en vänster eller högerideologi på samma sätt som sina allianskamrater, så MP kan rösta på det som gynnar deras politik om borgarna har något att erbjuda dem (vilket inte är så troligt men kanske kan bli troligt eftersom borgarna hellre samarbetar med dem än något annat parti utanför alliansen)

Men att MP skulle "samarbeta" (läs bli stödparti) med M är ju bara att glömma, No way titta hur bra det går för C att driva genom sina miljöfrågor. Dessutom tycker jag att MP har rätt i att de har gått i val med att de är i allians med V och S och då är de i allians med V och S och inte med Alliansen.

Sen med tanke på att vi ändå inte fick någon rödgrön regering så hade det bästa man kunde göra åt situationen vara att de, kanske inte gick med i alliansen och blev överkörda, kunde vara lite öppnare för att samarbeta med M.

Men å andra sidan så skulle det allra bästa vara att alla partier slutade vara så jävla tjurskalliga och samarbetade över blockgränserna. Men nä... Man har ju sin heder att tänka på...

Men för att summera detta för att jag ska sova nu så:
Jag är optimistisk, det kunde ha varit värre. Mycket värre.
SD tror jag inte kommer ha den påverkan som folk tycks tro.
Alla partier borde sluta tönta sig och tänka på samhällets bästa och inte bara på sina ideologer.

Samarbete och solidaritet, trots våra olikheter, är något vi lär oss redan i förskolan.

Mitt framtida jobb?

Innan valet så det jag mest var orolig över var hur mycket skolan kommer att ändra sig med en ny period av moderater. Nya reformer, ny läroplan och ny lärarutbildning.
Vilket var ganska logiskt att det var det jag tänkte mest på för att det känns inte så bra att ha tillbringat tre och ett halvt år på en utbildning och några hundra tusen i lån, för en ny fin och skräddarsydd för hur skolan arbetar idag inriktning och sen plötsligt kommer ett troll från ingenstans och tycker att det är för flummigt att arbeta ämnesintrigerat eftersom all kunskap som inte mätas är ogiltig kunskap och ska ändra utbildning, läroplaner, skolreformer och så vidare.

Hela min examen riskerar att bli total värdelös med andra ord.

Men jag är optimistisk! Även om nu min inriktning kommer att försvinna eftersom den inte uppfyller kraven vid den nya utbildningen så kommer inte min examen tas ifrån mig, jag kommer vara en giltig lärare (fast utan lärarlegitimation, för björklund tycker inte att fritidspedagoger ska ha en sån, trots att i stort sätt alla fritidspedagoger arbetar i skolverksamheten på halvtid och är med i ett lärararbetslag och att jag med min inriktning kommer att få en lärarexamen, dåligt Björklund att ignorera behöriga lärare så där), jag kommer att ha alla behörigheter som jag har vilket kommer att medföra två saker:

1 Om skolorna inte ändrar sitt arbetsätt så integrerad verksamhet som den ser ut idag med förskoleklass, skola och fritids i en "samlad skoldag" som det heter. Vilket är troligt att de inte gör eftersom det är way för krångligt för att ändra så kommer jag helt plötsligt infinna mig i en situation där min årskull fritidspedagoger i Borås och två årskullar till under mig är de enda i Sverige som har en examen som är skräddarsydd för detta arbetsätt som nästan alla kommunala grundskolor (för de yngre barnen då) arbetar på.
Och det kommer inte bli några fler sådana "superpedagoger" ute eftersom utbildningen var för flummig för Björklund.

Och taadaa! För vem vill inte anställa en helt unik superpedagog som har samma kompetens som en förskolelärare, fritidspedagog och klasslärare ihop? Och dessutom är utbildad i utomhuspedagogik och tematiskt arbetsätt (väldigt modernt nu).

2 skolorna kommer att ändra sitt arbetsätt och jag kommer stå med en plötsligt omodern skräddarsydd utbildning.

MEN om det sistnämnda händer så är min utbildning bred nog att jag kan söka jobb inom ett av mina tre kompetensområden (fritidspedagog - lärare för förskoleklass - Lärarresurs (dvs är med som en lärare på lektioner som någon annan har planerat, inget jag vill göra men ett jobb är ett jobb va fan) )
Och om det inte passar mig så har jag utbildning inom utomhuspedagogik och med det en halv idrottslärarutbildning som jag kan fortsätta på om jag vill det.
Annars har jag läst musik och bildspecialisering och kan fortsätta på det en extra termin av pluggande för att bli musik och bildpedagog (redan nu får jag arbeta som det, men om jag vill arbeta med äldre barn och kunna ge betyg i det behöver jag en speciell behörighet).


Så... Jobb kommer jag att ha.

IN YOU FACE Björklund.

Du blir inte av med mig fast du försöker.

Äntligen!

Är jag hemma igen alltså, inte angående valet igår.
Nu har jag precis kommit hem, slängt i mig mat och lagt mig i sängen med laptopen, det som är äntligen, om valet igår så tänkte jag blogga ett lite längre inlägg senare.

Det har varit mycket runthattande i helgen, eller ja mest hattande till Samir men det är inte hemma så det räknas som runtåkande :) Först sov jag där i torsdags för att jag skulle börja tidigt på fredag och sen på fredag så, ja av någon anledning så kom jag hem och sen åkte tillbaka till Borås och sov där igen. Men på lördagen var jag hemma!
Efter att ha tillbringat större delen av dagen med att dela ut flyers för piratpartiet och sen i bildsalen till sent på natten. Sen på söndag var det ju valvaka hos Samir! (som blev inställd så det blev bara han och jag) Och då var jag ju tvungen (euhm) att sova över eftersom jag började tidigt på måndagen.
Väldigt oskyldigt och logiskt sätt att tillbringa en helg med sitt ex.. Ja.. *nickar allvarligt*

Nej men allvarligt, det är sjukt nice att vi kan vara vänner och att vi umgås nu utan att irritera varandra. Han är en bra människa som jag gärna har i mitt liv för han för in lite stabilitet i en snurrande värld.

Men nu är det färdigtbloggat för denna gång för nu ska jag stressa vidare med tvätt och lektionsplanering.
(och halv åtta hos mig börjar snart)


Idag

Har jag hjälpt piratpartiet i Borås att dela ut flyers och stått vid deras bord och svarat på frågor.

Och jag tänker inte ens rösta på dem...

Varför du ska rösta rödgrönt

video http://www.youtube.com/watch?v=YDThMGSfOq4

Att vi har ett fungerande samhälle är viktigare än ideologier.

I ett fungerande samhälle blir inte folk som fortfarande är sjuka utförsäkrade.

I ett fungerande samhälle drivs inte sjukhus, skolor, poliskår och så vidare med ett vinstintresse som medför en risk för kvalitetssänkning.

I ett fungerande samhälle svälter vi inte ut folk för att de inte skaffar sig jobb som inte finns
(jämför http://svtplay.se/v/1392775 med Borgs taktik att sänka a-kassan).

I ett fungerande samhälle är läroplanerna baserade på aktuell forskning och inte ideologi
Man låter dessutom människor med adekvat pedagogiskutbildning att skriva den och inte en pensionerad hjärnforskare (ja det är sant!) och sen sätter en handplockad aktivmotståndare till den gamla läroplanen att utreda den och låter henne få handplocka de personerna som ska utreda hennes utredning, som är stängda för andra. (ja det är sant sant!).


Mona Sahlin är inget ljushuvud, nej. Hon är minimoderat ja, precis som Persson MEN hon är mindre obehaglig än vad som kommer att komma med Reinfeldts regering.

Dags för frukost!

Eller inte riktigt, men jag ska fixa i ordning frukost nu som jag kan äta imorgon på bussen. För det är faktiskt helt onödigt att vakna tidigare än vad man egentligen behöver.

Hela min morgon är minutplanerad, alltid, inte en extra minut av värdefull tid får spillas på vakentid. Först vakna, sen sju minuters snoozning, uppstigning och knäppa på tvn för att hinna med åtminstånde en nyhetssänding medan toalettbesök, tvättning och sminkning utförs på ungefär 15-20 minuter, sen påklädning som egentligen borde ta tre minuter, max, men som brukar bli runt en tio-tjugominuter eftersom jag alltid ändrar mig på morgonen och börjar leta efter andra kläder. Och sen packa väskan med saker som jag behöver ha med mig (som jag alltid glömmer att göra kvällen före, vilken ändå inte hade spelat någon roll eftersom jag alltid packar om väskan) vilket brukar ta mellan 5 minuter och en tjugo minuter beroende på hur länge jag måste springa runt och vända upp och ner på allting för att hitta mitt busskort och mina nycklar och min mobil.

Euhm... Ja, minutplanerat ja...

Hur man underhåller sig en lördagkväll.


Den är långt ifrån klar, jag ska göra fler lager av kronbladen och på de två mittersta ska jag göra själkar och försöka lista ut hur fan jag ska måla för att fylla i kronbladen på den sidan som ligger under den blomman som är framför (if that made sense) så det ser logiskt ut men det fixar sig.
Sen så ska jag ha bakgrund också.

Jag velar lite, i början var det meningen att det ska vara en förstörd värld och allt är grått, trasigt och dött förutom de där solroserna som är det enda som har överlevt (och som är jätteglada och fina!).
Sen så ändrade jag mig och ville ha atombombsmoln i bakgrunden.

Men nu vet jag inte, jag har lagt ner väldigt mycket jobb på de där blommorna och de är inte ens halvfärdiga, kanske skulle jag göra en seriös bakgrund och faktiskt måla en seriös och fin tavla för en gångs skull?

För det är väldigt komplicerat att måla med just den här tekniken som jag har valt, för jag har inte grundfärgat tyget och jag målar med akrylfärg som jag först för att få den att fastna på tyget måste tunna ut med vatten så att tyget suger åt sig färgen och till slut efter några lager bli så pass mättad att den fastnar. Och då kan jag måla på det utan att spä ut färgen och det gör att det blir en mycket starkare färg, vilket är anledningen till varför jag krånglar så mycket med det, för jag vill ha olika lager av färgstyrkor. Bara kronbladen har fyra lager och mitten av blommorna har säkert det dubbla och dessutom fyra olika färger i olika kombinationer för att få den där effekten. (och jag kommer fortsätta pilla på det eftersom det ser grymt kladdigt ut just nu, måste bättra på den)


Så... Hur avancerat vill jag ha bakgrunden? Den delen av mig som redan har tröttnat på projektet tycker att den svarta bakgrunden är jättefin som den är haha.

Gårdagens shopping


Jag skulle köpa en Fiapresent men det blev nya skor istället.

Och en kjol.. euhm. Men idag blir det Fiapresent!
Eller kanske en nya väska till mig själv?

Konstiga saker händer

Jag vet inte vad det är. Om det är alla tidiga dagar och för sena kvällar nu igen som rör runt. Sömnbrist brukar kunna göra sånt med en.
Men just nu så sover jag ju faktiskt hela nätterna (när jag väl sover) utan att vakna flera gånger per natt så det är bra nu. Det går bra nu. Nu är det bara vanlig dumhet som stör min sömn, vilket är det som gör att jag sitter här klockan halv två på natten och bloggar istället för att försöker ta igen sömn.

Men jag har ju sovmorgon imorgon! jaa då kan jag ju vara vaken längre!
Som sagt, dumhet stör min sömn

Men det var inte det jag skulle skriva om, utan om att konstiga saker händer. Jag är rastlös och har smått ångest över att, ja... Vad? Jag har ångest över examensarbetet trots att jag INTE skriver det själv och har jag fått världens petigaste handledare (petig på ett bra sätt, ett sätt som inte är jobbigt men man vet att man garanterat kommer att få godkänt för han kommer att anmärka på exakt allting som är pyttefel).

Jag har ångest för att jag snart kommer sluta skolan och bli arbetslös (wah!!!) trots att det är brist på fritidspedagoger och då borde det inte vara något problem att hitta någon liten skola i landet som behöver en jättefin och bra nyutbildad fritidspedagog och annars så kan jag ta tillfälliga jobb både i skola och utanför skola tills mitt fina drömjobb kommer flygandes rakt mot mig.
För jag är 24 år och jag måste inte jobba som fritidspedagog de första åren eftersom jag har ungefär 40 år på mig att hitta det perfekta jobbet innan jag går i pension. Och det är dubbelt så lång tid som jag har levt (och jag har ju levt förevigt eftersom jag är den vuxnaste och den som vet och kan allting och dessutom är jag odödlig så 40 år måste ju vara en evighet, right?)

Jag har ångest över att jag är ensam fast jag har massa folk runtomkring mig hela tiden vare sig jag vill det eller inte. Jag väljer att vara ensam ikväll eftersom jag inte har varit hemma sen i onsdagsmorse, jag behöver min ensamtid. Jag behöver att kunna gå runt med otvättat hår och pilla mig i naveln iklädd trasiga mysbyxor som egentligen är lite för stora.
Men ändå har jag ångest över det, jag har ångest för att det inte är någon här och stör mig. Och kliar mig på ryggen och snarkar mig i örat inatt.

Jag har ångest över att jag inte vill bo kvar här men jag vill inte flytta. Jag har ångest över att vart jag än bor så lämnar jag människor jag vill vara hos. Och det hittar jag ingen motargument till...

Vilket nog för att det är kärnan i mitt problem just nu. Så länge jag går kvar i skolan så måste jag vara här, jag har faktiskt inget annat val (om jag inte hoppar av, men det vill jag inte). I samma sekund som jag tar min examen och ska söka jobb så kommer jag göra ett högst aktivt val över vart jag ska bosätta mig. Man lämnar inte bara ett jobb, inte de första åren åtminstånde. Och vad jag än väljer så finns det människor som jag kommer att välja bort. Människor som jag vill vara hos, alla, nu på en gång. Samtidigt så orkar jag inte att aldrig kunna räcka till så jag vill bort från alla. Jag vill flytta till en ny stad igen och börja om igen.

Istället för att lämna några så kan jag ju lämna alla...


Det kommer nog inte bli så mycket sömn i natt heller.

Är det val snart eller?

Första vågen för en vecka sen. Och det är inget emot hur det blev senare under veckan haha.

Men en sak som är roligt med valtider är alla gratissaker som delas ut! Ja! Gratis stuff!
Årets otippade kom dock från de lokala socialdemokraterna:

En tårtspade! :D

Årets bästa kom från Grön Ungdom:

Ett festivalarmband!

Som jag bär med stolhet.

Gissa vilket parti jag röstar på haha.


Uppdatering!

Oj!
Nu misssköter jag bloggen igen. Dåligt Zarah, dåligt. Jag skulle ju skriva nu när jag hade en ny och fin blogg och inte den gamla äckliga dåliga missköttabloggen. Men jag har faktiskt haft fullt upp med VFU nu (och spela Zelda - a link to the past när jag är hemma.. euhm.).

Jag råkade sova över hos Samir igår, (och för folk som inte har hängt med så ja, vi är kompisar nu. Ni kan sluta skicka anonyma hatbrev till honom) och där käkade vi ohälsosamt mycket chokladkaka och jag spöade honom i mortal combat.

Sen idag så (ah visstja, anledning till varför jag sov över hos honom var att jag inte orkade med att ta en buss som gick från uhamn klockan fem på morgonen) började jag halv sju på min praktikplats och jag kom in dit och tog mig en kopp te. Sen dukade jag fram frukost till tre små förskoleklassbarn (nej! förskoleklass inte dagis/förskola. Ja det är skillnad) och åt frukost medan fler frukostätare droppade in.

Alltså... Seriöst, jag älskar mitt framtida jobb (förutom att faktiskt gå upp tidigt på morgonen), igår satt jag och pärlade med några barn på eftermiddagsfritids. På hur många ställen kan man få betalt för såna saker?
Seriöst?

Hursomhelst, senare idag var jag på en föreläsning med Ann Pilhgren, för jag är inte bara så pass mycket nörd att jag läser pedagogiska artiklar på fritiden jag går även på extra föreläsningar på fritiden (och till och med tar ledigt från VFUn för det) OCH jag köpte ett jättefint kompendium från kursen "sokratiska samtal som metod" (för det var den enda av litteraturen hon sålde som jag hade råd med just då). 

För att jag är så totalt skadad av att läsa på högskolan och har nördat in mig totalt i pedagogiken. Fast sokratiska samtal är nog, förutom Reggio Emilia den metoden jag verkligen har fastnat för, det är precis på det sättet jag vill arbeta på med fritt tänkande och fritt skapande med fokus på utveckling, fördjupning och förankring.

Så ni kan ju tänka er hur exalterad jag har varit hela veckan över att Sveriges ledande expert i ämnet skulle komma och föreläsa.

Snabbbloggning

Lite snabb bloggning nu innan jag måste kasta på mig lite smink och sen åka till min praktikplats. Jag har haft sovmorgon idag och det är helt underbart! Eftermiddagspass är nog det bästa med att vara fritidspedagog, fast jag funderar ändå att söka jobb på ett nattis. Då behöver jag inte gå upp på morgonen i huvudtaget.

Nej men, vad har hänt då? Jo, jag har börjat i skolan igen och nu på min sex veckor långa praktik. Jag var i Malmö i helgen, vilket var awesome som alltid. Jag gillar verkligen Malmö, fast denna gång var vi inte ute så mycket på stan.

Men vi var på bio! I rymden finns det inga känslor hette filmen och är så fantastisk bra att man blir helt lycklig. Det är inte bara att manuset är helt underbart filmen är fylld med pyttesmå detaljer som gör filmen så otroligt snygg och smart.

Se den säger jag bara, helt underbar.

Och läs regissörens blogg om filmen http://blogg.irymden.se/

RSS 2.0